Într-un martie repezit, cu ploi, noroi și frig, în grădina bunicii Bențoaia au răsărit, peste noapte, ghioceii. Erau mulți, grași, strălucitori, crescuți în cuiburi. Pofteam la ei ca la o înghețată de vanilie cu frișcă și înghițeam în sec de fiecare dată când treceam pe lângă.
Aerul era curat, iar din sufletul pământului venea o mireasmă sublimă, ușor amăruie, care mă făcea să fiu fericită fără vreun motiv anume.
Ghioceii erau ca fluturii. Își clopoțeau căpșoarele în vânt și chiar auzeam cum cântă: clinc-clonc-clinc.
Îi adusese Bențoaia de la ea din sat, de mult, era tata mic și războiul nu se terminase încă. Ținea la ei ca la niște rude. Eram convinsă că îi iubea mai mult decât pe mine, nepoata ei.
Nu aveam voie să calc în grădină. Era strict-interzisă pentru mine, din ziua în care am năvălit în acolo cu Sami, prietenul meu, și am mâncat toate coacăzele negre, de era să intrăm în spital amândoi.
Bențoaia pusese un lacăt mare, cât căpățâna mea, pe poartă:
„Mno, bată-tie Dumniezo, sfântu Teodosie și mumă-sa păste botu ăla dă bolundă hămnesită! Aiși nu mai calci câte zâle oi avia io, capră turbată ce iești!” Și, clac! a zăvorât tot.
Dar grădina aia mă chema mereu. Nu era mare, mai mult lungă decât lată, umbroasă, dar și cu soare, tainică. Vara era o nebunie!
În ea creșteau cei mai frumoși piersici, meri, cireși, caiși și un gutui ca un prinț. Avea Bențoaia rugi de zmeură, și flori peste flori: regina-nopții, cale albe, zorele mov, ochiul-boului, mărărițe, flori-de-piatră, flux, mușcate, ortensii, crăițe, trandafiri portocalii, galbeni (am mâncat câțiva), tuberoze, erau și plante pentru ceai: mentă, chimen, sunătoare. Un paradis.
Primăvara, grădina Bențoaiei se primenea și își punea pe trupul zvelt ghiocei. Mulți, mulți. Mă uitam la ei cu jind, cu inima mă uitam. Ochii-mi erau două inimi care uitau să mai clipească. În palme îmi creșteau două cântece.
Cum să iau și eu? Cum?
Mă rugam de ea: „Maie, vreau și eu un ghiocel!”
Era de neînduplecat. Stâncă. Zid. Oțel Krupp.
„Când mi-oi vide io ceafa!” și râdea provocator la mine.
M-am dus la Samuel Goldman: „Vreau să dăruiesc ghiocei la școală, pentru tovarășa învățătoare, pentru Cristina, Corina și Marinela. Cum să intru în grădină? Bențoaia poartă tot timpul la ea cheia de la lacăt. Așa mă enerveazăăăă!”
Sami s-a scărpinat în ciuful morcoviu și și-a supt buza de jos, semn că punea la cale un plan de atac.
„Hai să cercetăm, Dano! Fără cercetare, nu putem acționa.”
Uuu, ce serios era când vorbea așa! Și frumoooos. Al naibii, de splendid, mirosea a ciocolată și a interior de vioară veche. Mereu mă băga-n bucluc.
În ziua aia era un frig, de-ți îngheța și apa din stomac. Vântul izbea cu copita în obrajii noștri, în cartonul gudronat de pe case și-n lume.
Dar nu ne-am lăsat. Eram viteji.
Am intrat în curte și ne-am tot uitat la lacăt, apoi la gardul care era din sârmă, cu găurele ca niște hexagoane. Sami râdea: „Trebuie tăiat aici. Ne strecurăm prin gaură. Fugi la tac-tu mare și fură un clește!” L-am privit scurt: „Bă, ești nebun? Ce clește? De rufe? Dacă vrei, îți aduc un ciocan.”
Sami m-a privit verde și mi-a tras o palmă-n cap.
„Proastă mai ești! Adu ce găsești, dar mai repede că acu ne prinde mă-ta mare și nu mai pupi ghiocei!”
M-am dus și, pe furiș, am căutat. Am găsit un ciocan greu – pe care tataia îl respecta nespus, pentru că, povestea el, l-a ajutat să spargă în 1933 o ușă de la o hală părăsită, unde s-a ascuns când era urmărit de siguranța statului, pentru că răspândise niște manifeste prin București, – o șurubelniță-n cruce și o foarfecă de tăiat tabla. Toate ruginite ca vai de capul lor.
Sami a luat foarfeca („Bravo, fată! Îmi retrag proasta de mai devreme!”) și a început să taie. Hârști, hârști!
Eu, cu ciocanul, bum! Peste plasa din sârmă, ca să-l ajut.
Ce să vă mai zic? În zece minute am realizat o gaură pe care ne puteam strecura lejer înăuntru.
Am intrat și, fericită, m-am apucat să culeg ghioceii Bențoaiei. Dar când m-am uitat la Sami, l-am văzut că ia unul și-l mănâncă. „Băă! Ce faaaci? Ești nebun?”
Sami m-a privit superior și a băgat altul în gură: „Nu! Mi-e foame. Și poftă. Uite ce drăgălași sunt! Și au un gust de salată. Ia și tu, că te faci gagică mișto! Na! Ține!” Și mi-a îndesat vreo trei în gură. Eee, când am auzit eu că voi deveni mai frumoasă, n-am refuzat.
Ghioceii ăia miroseau a Dumnezeu. I-am mestecat nițel, apoi i-am înghițit. Erau un pic dulcegi.
„Sami! Ia zi: e vreo schimbare?” Și îl priveam așa, nu știu cum, pe sub gene.
Ovreiașul avea gura plină. Pe barbă era plin de noroi și îngeri mici.
„Mai bagă, mai bagă! Încă nu ești destul de mișto!”
M-am apucat să smulg câte patru-cinci deodată. Tii, ce buni erau! Mniam, mniam!
Am păscut la ghiocei cu Samuel, până am simțit că limba mi se transformă într-o lebădă udă cu aripile desfăcute. Mă ustura.
Cu mâinile roșii de la frig, că se pornise și-o ploicea, mi-am făcut câteva buchețele. Erau ca niște mirese.
Am ieșit la țanc. Tocmai se întorcea Bențoaia, fusese la piață la Matache.
Am pitit ghioceii și am fost cuminte toată seara. Luasem de la mama o oglinjoară în care mă verificam din trei în trei minute: sunt frumoasă, au ba?
Se întunecase, așa că bunică-mea n-a văzut nenorocirea. Îi prăpădisem aproape toți ghioceii. Mai rămăseseră doi-trei, firavi. În rest? Dezastru. Urme de ghete, frunze aruncate, tulpinițe, chiar și bulbi, pentru că, fiind pământul moale ca o cremă, am tras și rădăcina.
În noaptea aia am făcut febră puternică. 39 cu 5, cam așa. Aveam halucinații, vedeam numai balerine albe și ghiocei care-mi dansau prin fața ochilor.
Apoi am vărsat cu boltă și m-a durut înfiorător burta. „Ce-ai mâncat?”, mă întreba mama disperată.
„Nimic!”, mințeam ca o ticăloasă și bleaaah, mai vomitam un jet de flori.
Când s-a uitat mama mai bine a văzut niște petale, tulpinițe, frunzulie. „Mă, copile! Zi ce-ai mâncat, vrei să mori?”
În cele din urmă, i-am spus. A făcut ochii mari și trosc-pleosc, mi-a tras două palme peste mutra care devenea din ce în ce mai mișto. Cel puțin așa credeam eu.
Am urlat toată noaptea și mi-am vomitat și sufletul din mine odată cu cel al bieților ghiocei sacrificați.
A doua zi, bum-bum, Bențoaia la ușă, c-o falcă-n cer și cu una-n pământ:
„Tulai, Picuță, mi-o destrus tăți ghioceii dă la Iteu, bat-o bunu și drăguțu Dumniezo! Tulai, tuuuu… ”
Și când m-a văzut în pat, albă ca neaua la față, i s-a oprit tulăiala în gât. S-a speriat.
„Da ce-o pățât?”, a întrebat-o pe mama care îmi dădea să beau ceai de mentă.
„A mâncat ghiocei cu nebunul ăla de Samuel Goldman. O duc azi la doctor.”
Bențoaia n-a mai scos un sunet, și a plecat la ea suduind.
Noi ne-am dus la medic, la Palatul CFR și după consultație, și cearta de rigoare: „Cum ai putut să faci așa ceva? Ai doi ani? Ești fetiță mare, în clasa a doua.” ne-a dat o rețetă cu niște buline antidiareice, antivomitive și un antibiotic.
Când am ieșit de la doctor, soarele strălucea iute și, pentru o secundă, mi s-a părut că avea o figură de ghiocel. M-am privit într-un geam de la o vitrină de pe Grivița și, Dumnezeule, eram atât de frumoasă! Samuel Goldman avusese dreptate.
Dana Fodor Mateescu
20.02.2022
👍
Bună seara, stimată Dana Fodor Mateescu !
Foarte frumoasă povestea, iar modul cum a-ți povestit și totodată doza fină de umor aduce aminte de anii copilăriei. Tot respectul ! De aceea revin cu o sinceră plăcere, pe acest blog, tocmai pentru a citi articole de calitate, frumoase, realiste dar și cu o doză de ironie fină, scrise de un OM simplu dar minunat în felul său, OM de la care mai învăț și eu câte ceva.
Cu aleasă stimă și deosebită considerație !
Cu mare drag! Vă mai aștept! Am mâncat și trandafiri, garoafe galbene și flori de salcâm. 🙂
Ha, ha, ha! Danuto, si eu care voiam sa ma mandresc cu florile mele de salcam… M-am dezumflat… 🙂 S-a intamplat pentru prima data prin clasa a II-a… Priveam cu nedumerire gasca mea de cartier, formata din baieti si fete de varste pestrite, cu cata dibacie cheleau florile de salcam de pe ciorchini… Isi umflau falcile precum castorii si incercau sa rada cu gura pana la urechi… M-au cucerit si mi-au trezit curiozitatea, mai ales ca i-am vazut si a doua zi… ca nu crapasera… si nici nu stateau incovoiati cu mainile pe burta. Asa ca, am purces la escaladarea unui salcam cam batraior, ce reusise sa ridice si trotuarul cu radacinile sale… chiar in fata portii casei parintesti. Dupa ceva cazna la urcus, am ajuns la delicatese… Pffuuui, ce bucurie pe mine ca eram singurul cocotat in pom si toate florile erau, teoretic, ale mele… Am inceput sa rup cate un ciorchine si sa-l chelesc precum am vazut la ei: bagam tot chiorchinele in gura si scoteam vrejul prin strungareata (avantaj eu, deh! 🙂 ) Mi-o placut asa de mult parfumul lor, chiar daca erau un pic cam uscacioase la inceput, incat mi-am facut „plinul”… Norocul meu, ca mama era ocupata cu treburile casei, n-a scos capul pe fereastra baii, de la care obisnuia sa ma supravegheze si sa ma „petreaca” cu privirea cand plecam la scoala (scoala era vis a` vis de curtea casei) sa vada spectacolul coborarii mele din salcam… Cum, nu prea mai aveam rabdare sa astept pana a ma vedea cu gasca si sa ma laud ca am halit de la sursa, am crezut ca-i mai usor sa cobor… Numai ca, parca nu-mi mai ajungea piciorul la creanga de sub mine si mi-am dat drumul „din pod”… Eh, n-a fost o idee prea buna… M-am pravalit printre crengile tepoase, iar coaja trunchiului de care incercam sa ma prind in disperarea mea, mi-a lasat niste urme demne de un tatuaj exotic… am cazut, totusi, in picioare peste gramada de pietris de la baza pomului… am avut noroc, s-ar zice… Sa credeti voi! M-am dus in casa, sa ma spal si sa-mi oblojesc desenele rupestre, dar m-a surprins mama… „Unde-ai fost, mai baiete, iar? Ce mata ai mai tras de coada? Doamne, in ce hal arati! Treci incoace sa-ti dau cu niste spirt!” (hahahahahaaaaaaa! Haoleeeeeeeeeeeeeuuuu! ) Pai, cazatura a fost cum a fost, da’ cand am simtit spirtul pe piele, (si nu era o suprafata mica) am facut un….pipilica… 🙂 Eram obisnuit cu zgaibele de tot felul, pentru ca n-am fost un copil d’ala de sta unde-l pui, dar nici prea obraznic, cum ati putea sa va inchipuiti… Faceam traznai ce ma afectau mai mult pe mine. Doar, nu credeti ca m-am lecuit de florile de salcam!? Nici acum, dupa cei aproape 70 de ani, nu m-am lasat de ele… Fac dulceata, in fiecare an, culeg flori, doar de la poalele pomilor si mi-am facut o „hotoaica”… Imi indes cate doua-trei traiste „de-un leu” si alerg intr-un suflet acasa, sa le transform in delicatesa cu gustul sublim al lunii mai… (luna in care s-au casatorit parintii mei) Cam asta e, Muchinuto! Iar m-ai indulcit…cu lacrimi.
Ce dar, poti sa ai!? 🙂 🙂 🙂
🙂 Vaaai! Păi din flori de salcâm făcea Bențoaia gogoșele, aoliuuu, ce bune erau! 🙂 Sunt bune de halit. Și ceai se face din ele. Dar ghioceii NU SUNT COMESTIBILI. Era să crăpăm amândoi, și eu și Sami. 😉 Te pup, năzdrăvanule!
Aaaaaaaaaaa! Lovitura’n plex! Paaaaaai, d’astea n-am facut! am gasit doua retete pe net, dar nu stiu daca ies a la` Bentoaia… 😜🤣 Si nici nu cred ca tu ai indraznit sa-i ceri reteta, avand in vedere cat de mult o adorai… nta”🤣🤦🏻♂️ Tu, te-ai incumetat sa faci? Cica poti sa faci aluatul ca de clatite si sa tavalesti ciorchinele cu totul, sau aluat de gogosi in care sa adaugi niste flori de salcam… O sa le incerc pe amandoua.. Da’, ce ma fac, daca nu-mi ies? A, stiu: o sa-mi bag unghia’n gat ca pitigoiu’! 😦 Merci pentru raspunsul tau aromat! Te pup, nastrusnico! 😘
Foarte frumos textul. Atinge. Cu toții am ,,mâncat” ghiocei, intr-un fel sau altul.
Scrisul este cea mai bună forma de a readuce în fața ochilor efectul madeleine a altor vremuri.
Mulțumesc!
Ovidiu, îți mulțumesc! 🙂
În sfârșit, m-am dumirit! Stam de multe ori și mă întrebam „Cum, Doamne, poate fi așa de frumoasă?!” Acum am aflat secretul! 🙂 Lăsând gluma la o parte, citesc și scriu și eu „povești”, dar savoarea povestirilor tale e greu de egalat, limbajul frust și colorat, „crud” și nesofisticat, e un deliciu, subiectele, „felii de viață” în care ne regăsim cu toții, sunt mereu inspirate și bine alese. Aștept mereu noi postări.
Mulțumesc din toți ghioceii mei! Acum mi s-au localizat și la păr, numai că-i ascund bine. 🙂
Doamne, intr-o buna zi am sa mor de ras! Asa frumos povestesti, mai ales intamplarile cu Bentoaia… Doamne… Esti portia mea zilnica da destindere. Esti mi-nu-na-ta!
Mă bucur nespus că ai râs! Pentru mine e cel mai frumos premiu. Te pup, Mari! Sărbători fericite!
Asa ceva mai rar! Esti spumoasa, vaporoasa,ca o sampanie frantuzeasca!
🙂 Mulțumesc, Mari! Fac și eu ce pot. Te îmbrățișez! ❤