Timpul Bucurestiului – „Intrarea ruşilor în Bucureşti, August 1944, intersecţia Căii Dorobanţilor cu Şoseaua Ştefan cel Mare. Sunt imagini pe care mulți dintre noi le-am vrea șterse din istorie. Soldaţii sovietici sunt salutaţi frenetic. Ce a urmat? Un oraș sub teroare.

Povestește Mihail Sebastian: „Soldații ruși violează femei, opresc mașini în stradă, dau jos pe șofer și pasageri, se urcă la volan și dispar. Magazine prădate. După-masa, la Zaharia, au năvălit vreo trei și au răscolit casa de fier, de unde au luat ceasornice”. Pe 2 septembrie mai notează că a văzut: „azi-dimineață o tanchetă sovietică fugărind o mașină particulară pe care voia s-o confiște. Incidentele de stradă continuă. Trecători busculați ca sa dea ceasul. Ceasul e ideea fixă a soldatului rus”.

Si iarăși pe 2 octombrie: „pe când se întorceau de la teatru unde jucaseră trei spectacole, Nora si Mircea au fost atacați de un soldat rus. Cu revolverul la tâmpla Norei, le-a luat o sută de mii de lei și… un ceas.”

Satirizând această predilecție a lor, celebrul actor Constantin Tănase a compus un cuplet: „Rău a fost cu «was ist das» Da-i mai rău cu «davai ceas» De la Nistru pân’ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai casă si moșie/ Harașo, tovărășie!”

După mai multe reprezentații a fost arestat, amenințat cu moartea, și i s-a ordonat să nu mai joace piesa. Dar Tănase nu era omul ușor de intimidat. La următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mâinile „bandajate” cu ceasuri de mâna. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos nici un cuvânt. Apoi și-a deschis pardesiul, scoțând la iveală un imens ceas cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”.

Două zile mai târziu, la un an de la intrarea rușilor în București, marele actor era mort.,,

via Ileana Vlădușel și https://turistinbucurestiro.blogspot.com/2013/03/calea-victoriei-frascati.html

„În septembrie 1944, Marele Stat Major aducea la cunoștința Președinției Consiliului de Miniștri următorul raport întocmit de generalul Titus Gârbea:
„Transportându-mă în județul Gorj la 15.IX.1944 pentru executarea misiunii ordonate de Dvs. cu nr. 65944/1944, am onoarea de a vă raporta cele constatate:

1. Jafurile, tâlhăriile, silniciile, violurile și chiar omorurile sunt în continuare. Elementele de coloane și elementele izolate s-au revărsat în toată zona, după prădăciuni și nelegiuiri (…)

2. (…) Populația înfricoșată a părăsit satele, luând drumul bejaniei prin păduri. Toate muncile au fost oprite 10 zile. O mare criză amenință ținutul și însăși aprovizionarea trupelor proprii și aliate.”

La 7 septembrie 1944, Marele Stat Major trimitea Ministerului de Război copia următorului raport telegrafic de la Corpul 5 Teritorial: „Trupele ruse comit jafuri și violențe pe întreg teritoriul țării. Prin satul Breaza a trecut prima coloană de circa 60 căruțe ieri, 2 Sept., orele 20. S-au îmbătat și au comis prădăciuni. Echipe armate au ridicat 21 autovehicule din parcul capturii; au anunțat că revin să ridice și restul. Se ridică orice auto întâlnit pe șosele. Ȋn cazărmi s-au spart magaziile luând ceea ce le trebuie. Restul s-a distribuit populației civile. Nu ne putem opune în nici un fel. D.O. Șeful de Stat Major, Colonel Zotter”
(Arhiva Ministerului Apărării Naționale, fondul Microfilme, r.P.II, 2 257, c. 396. Documentul a fost publicat în „Revista de Istorie Militară” nr. 6/1994)

Bucureștiul, sub asediul rușilor beți
Comandamentul Militar al Capitalei raporta, într-o notă informativă din 5 septembrie 1944:

„1. Ȋn lagărul de prizoniere „Crucea Roșie” (Sfânta Ecaterina) Nr. 13, au pătruns rușii, cari însă au fost dați afară. Se cere un ordin în limba rusă, prin care să se interzică intrarea ostașilor ruși în acest lagăr.

2. Lt. colonel Mihăescu, din Str. Sirenelor nr.61, raportează că au venit mai mulți ruși cari voesc a intra în casă după jaf.

3. Moara Comercială anunță că mașina proprietatea întreprinderii, care este scutită de rechiziție pentru aprovizionare cu grâu, o ia Rușii.

4. Ȋn Strada Paris nr. 31 Rușii au pătruns în casă și jefuesc.

5. La Maternitatea Dr. Miron, str. Avrig nr.72 a fost adus un soldat de la un Depozit de Aviație, rănit de un explosiv pus în mașină de un necunoscut.

6. Directoarea Liceului „Iulia Hașdeu” din Bulevardul Ferdinand nr. 91 comunică: Soldații ruși umblă prin liceu, împiedicând astfel ținerea examenelor.

7. Ȋn Calea Rahovei nr. 2, la „Consumul Justiției”, ofițeri ruși în stare de ebrietate umblă cu revolverul de la masă la masă, amenințând consumatorii.

8. Ȋn Strada Mihail Kogălniceanu nr. 16, la Dl. Inginer Berindei, Rușii devastează casa și garajul.

9. Dlui Ministru Roman (polonez) din Parcul Jianu Str.B. Nr. 30 Rușii i-au ridicat mașina Buick Nr. 347 C.D.

10. La ora 20.10, în Strada Mântuleasa Nr.36 soldații sovietici forțează ușa unei clădiri, pentru a pătrunde în interior.

11. Ȋn Strada 10 Mese Nr. 6, la D-na Ionescu Cair, au venit trei ofițeri Ruși, în stare de ebrietate, forțând intrarea și cerând a fi încartiruiți, sub amenințarea că dacă nu li se dă voie, vor aduce 30 de soldați.

12. Ȋn Strada Paul Greceanu nr. 30 soldații ruși ridică o mașină.

13. Ȋn Strada Popa Savu nr. 2 C ofițeri și soldați ruși, în stare de ebrietate, bat la porți și trag cu pistolul.

14. Dl. Colonel Dr. Marinescu face cunoscut că Rușii îi ridică mașina.

15. Ȋn Strada Emil Gârleanu nr. 17 staționează o mașină rusească cu șase persoane în stare de ebrietate, cari produc panică. 

16. La ora 10.25, în Strada Fluerului nr. 25, o mașină cu militari Sovietici au împușcat portarul și mai mulți locatari și continuă să tragă cu armele.

17. Pe Bulevardul Filantropiei, în fața Halei Domeniilor, se găsesc un cetățean împușcat și alți doi răniți.

18. Aerodromul Popești-Leordeni comunică: Trei ruși au intrat în casa căpitanului Comandant și au cerut să li se dea femei. Pe doi dintrei ei a reușit să-i aresteze. S-au tras focuri din ambele părți.”
(Arhiva Serviciului Român de Informații, fondul „D”, dosarul 10.953/1944, filele 21-22)       

 I-au luat soția de lângă el, pe stradă
Nota informativă de mai sus are și o anexă, în care Comandamentul Militar al Capitalei raportează: „Ing. Bulfinschi – din Str. Ing. Duca, Nr. 111 i-a fost luată soția de doi soldați ruși, în timp ce se aflau amândoi pe stradă.- La locuința Directorului ziarului „Poporului”, un camion cu doi soldați sovietici a încărcat mobila și a fugit cu ea. Camionul a fost găsit și se găsește la Circa a 8-a Poliție.

– Un sergent de stradă a fost dezarmat în dreptul halei de pește de o patrulă rusească condusă de un civil. I s-a dat ordin sergentului să se prezinte la Comenduirea Rusească pentru a-și ridica revolverul.

– Mașina Direcțiunei Generale a Poliției Nr. 4775 a fost luată cu forța de un maior rus și un civil înarmat cu pușcă mitralieră. Mașina a fost luată la ora 2.45, în fața Pădurii Băneasa.

– Căpitanul Balaban din Jandarmerie s-a prezentat cu doi foști prizonieri ruși la C.M.C., raportând că i-au furat diferite lucruri din casă. Soldații au fost cercetați de căpitanul rus aflat la C.M.C. și lăsați apoi liberi.

Sursa Active News/ Procesul comunismului.

https://www.activenews.ro/cultura-istorie/Procesul-comunismului-XVI-.-%E2%80%9EDavai-ceas-davai-palton-Davai-ceas-davai-mosie-Haraso-tovarasie-128106

Foto: Photo Historia

(mi-a atras atenția un domn de pe Facebook, că nu e bine scris „Foto: Historia”, cum scrisesem eu inițial, ci „Foto: Photo Historia”. 😉 E cu schepsis!, mi-am spus, și m-am conformat. În ziua de azi mă aștept la orice!