Matilda îl iubește pe Cornel, de nu mai poate!
În viața ei n-a întâlnit un om mai frumos, și la suflet și la moacă. Isteeețel, subțirel, cu niște ochi pictați parcă, și o gură ca o caisă coaptă abia ruptă din pomul lui nea Tănase Bucă, nebunul de la capul străzii.
Ea-l strigă Cornil, așa-i place mai mult, e mai intim, cică. „Cornel e prea distant, zici că-i un cumnat sau un unchi de-al doilea. Ori el e iubitul meu, nu?”.
Așa o să-l numesc și eu în povestea mea de mai jos, ca să n-o supăr.

Cornil muncește mult și, când ajunge acasă, cu șosetele ude și ochii lipiți de somn, bagă rapid ceva la jgheab, și se pune în pat. „Matildou, haidi noapte bună, pa, te pup!”, zice, de parcă i-ar scrie un bilet.
Adoarme rapid și, în timp ce Matilda se mai zgâiește, ca o adevărată intelectuală ce e, la o emisiune de la Kanal D, Cornil se pornește să sforăie ca un generator de curent.

E drept, la început face ușor. Timid aproape. Ca un motănel. „Hââârr, hââââr, cââârrr, cââârrr.” Așa mai merge, dar nu se lasă doar cu atât. Nuu! El e un om dintr-o bucată, nu un bălălău. „Gââârrrr, gââârrrr, sfââârrrr, hiiiii, haaaaa, mmm, mmmmm.”
Huruie, grohăie, se îneacă, horcăie, tușește. Concafazor! Ciocan pneumatic. Joagăr. Ce vreți voi, la alegere!
Ea îl hâțână zdravăn și omul se oprește speriat. „Ăăă, stai! Cine e?”
„Io sunt, mă, Cornile! Sforâie și tu mai încet, că nu pot să dorm.”

Omul se oprește nițel, și Matilda oftează fericită. „Gata! Acu adorm și io… ” Și plutește ușoară într-un început de somn, legănată de…
Aiurea! „Sfârrrr, hiiii, cârrr! Iar începe Cornil.
„Tu-i soarta mă-sii!”, oftează Matilda și dă drumul la radio. Măcar acolo aude muzică.
Pe la două noaptea, Cornil sforâie subțire, de zici că-i posedat de Iele. Chiuie și pârâie cu glas de muiere: „Uiiiii, piiirrrr, niiii, niiii, niiii.”
Vaai! Matilda nu se poate odihni deloc, deloc, iar a doua zi, când pleacă la slujbă (face pe ospătărița la o cârciumă din localitate) e chiaună de somn, tre să bea cinci cafele tari și două mai slabe, ca să reziste. Altfel adoarme cu tava-n mână.

După-masă, când ajunge acasă tremură toată de oboseală. Abia atunci le soilește și ea un pic. Până apare Cornil și-i cere de mâncare:
„Matildou (așa o alintă, cu U la sfârșit), mi-e foame, făi!”
Femeia țup, zdup, tronc. Aranjează masa și se pun să mănânce ca doi porumbei: cleaf, cleaf, gogâlț, gogâlț, gâf, gâf.
Cade seara pe pereți, se mai pupă și ei nițel, ea îl mângâie pe picioare (are un os care-l supără), el o freacă la bătăturile din cot, apoi zbang! Îl pălește somnul brusc.
Cade Cornil. Dar în pat. Scenariul se repetă, tras la imprimantă: „Haidi pa, Matildou, mă culc.”
Și începe din nou să sforâie. „Sfooorrr, mmmm, brrrrrr, hhhhh, ăăăăuuu.”

Sărmana Matilda, n-a pomenit în viața ei asemenea sforăituri. „Mai horcăia și bietu tătica, Dumnezeu să-l ierte, da ca nebunu ăsta dă Cornil, nu făcea…”, îi povestea unei vecine cu care era prietenă de la grădiniță.
„Fă, Matildo, i-a zis aia, sprijinindu-se de coada măturii (tocmai strângea frunzele de prin curte), io știu un leac dă la mămica, l-am încercat pă Nicu-al meu, vrei să ți-l spui?
„Vreau, cum dracu! Nu dorm de trei ani din cauza lu Cornil.”
Vecina s-a apropiat de Matilda și, șoptind, i-a zis: „Fă, dă-i să bea lapte dă iapă neagră amestecat cu sânge dă cuc. Dacă mai sforăie vreodată în viața lui, să mă scuipi în gât!”
Taman atunci, s-a ivit Nicu, bărbatul prietenei. Omul auzise toată conversația dintre ele. A răs și i-a făcut cu ochiul: „Nu te lua după asta! E nebună! Dă-i, fă, să bea o litră dă vin roșu sec, în fiecare noapte, și-o să ai o supriză veselă, dă mă pomenești în veci! O să uiți și dă sforăit și dă tot!”

Femeia s-a scărpinat în nas cu deștul arătător. „Iapă neagră mai găsesc io, da dă unde iau cuc în noiembrie? Mai bine-i dau să bea o bardacă de vin și-am scăpat. Are dreptate Lică.”

Și cum a intrat în casă, a scos din pivniță trei sticle pline cu băutură și, fericită, a deschis televizorul. Începea „Noră pentru mama”, și nu voia să piardă nicio emisiune, iar Cornil trebuia să pice din clipă-n clipă.


Dana Fodor Mateescu 27 noiembrie 2022

Foto: DOC.RO

Publicitate