Dotarea precară a soldaților ruși din timpul războiului care se desfășoară din Ucraina, precum și lipsa unei alimentații corespunzătoare a readus în fața opiniei publice un episod penibil din istoria armatei acestei țări denumit „Războiul cârnaților”.
Astfel, în timpul războiului ruso-finlandez din 1939-1940, înfometați, soldații puterii de la Răsărit au luat cu asalt o bucătărie de campanie a adversarilor, în care finlandezii gătiseră o specialitate denumită „supă de cârnați”. Nemaiputând fi opriți sub niciun chip de superiorii lor, după ce au înfulecat pe săturate, militarii ruși au adormit cu burțile pline, iar finlandezii i-au decimat pe capete.
Iată mai jos, o posibilă rețetă a acestui nemaipomenit fel de mâncare, intrat în istoria militară, dar pe care, însă, nu îl recomandăm celor care se află în război cu kilogramele în plus.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
-3 morcovi
-3 cepe roșii, potrivite
-2 cartofi
-o țelină mică
-2 ouă
-smântână
-oțet (o lingură)
-cârnați de casă, ușor afumați,
-patrunjel, piper, sare.
-ulei de măsline.
Mai întâi tocați mărunțel țelina, morcovii și ceapa. Puneți-le la fiert cam zece minute într-o oală sau un tuci. Cârnații se taie rondele, cam la un cm. grosime și se prăjesc într-o tigaie, separat, până se rumenesc ușor. După ce legumele au fiert, adăugați cubulețele de cartofi, iar după aproximativ zece minute puneți în oală și cârnații. Boiaua din ei va colora plăcut vizual supa, iar de aromă nu mai zic…
În timp ce amestecul fierbe, într-un castron puneți aproximativ 300 de grame de smântână, peste care spargeți două ouă (sau trei, câte vreți!) și adăugați cam 30 ml. de oțet. Puneți și nițică sare și piper. Amestecați bine compoziția, peste care turnați, apoi, două polonice din zeama care fierbe, până când combinația ajunge cam la aceeași temperatură cu supa. După aceea, puneți totul la un loc și adăugați pătrunjel tocat mărunt-mărunt. Rezultatul este o supă cu un gust deosebit care vă va face să aruncați cu căciula după câini.
Spor la treabă și poftă bună!
DFM