Dragii mei, există un mit care spune că viața unui om, profesia, drumul, calea, tralala, sunt influențate de obiectele pe care le alege el, când împlinește un an, la tăierea moțului sau la ruperea turtei. Cunoașteți, desigur, paranghelia din familie cu tava plină de bijuterii, dulciuri, carți, bani, chei, oglinzi, rujuri, parfumuri sau … microfoane. Depinde unde are loc reprezentația și ce profesie au părinții sau nașii copilului.

Dacă piticul alege o foarfecă (eu n-aș pune așa ceva la îndemâna copilului!) cică va deveni croitor sau frizer. Dacă alege cartea sau pixul, precis va face o pasiune pentru scris și citit și va avea o profesie gen jurnalist, avocat, profesor, academician, scriitor.

Dacă alege banii, se îndreaptă ca o rachetă balistică spre bogăție și succes în afaceri. Alege seringa de jucărie ori vreun instrument medical, e clar: va fi medic! Pune mânuța pe parfum? Va avea chemare spre lux, eleganță, rafinament, stil. Ia păpușa de-un crac? Va fi un mare amator de gagici toată viața lui.

Sinceră să fiu, eu nu cred în d-astea, dar dacă stau să mă gândesc la ce-am ales eu, s-ar putea ca pe undeva datina străbună să conțină un strop de adevăr.  N-am pus mâna pe bani, nici nu i-am văzut. N-am atins bijuteriile și nici cheile. N-am luat prăjitura cu nucă făcută de mama. Am întins stânga spre oglindă și dreapta spre pix. Atât! Și puteți să ziceți că-mi plac banii??

Tăierea moțului sau ruperea turtei, după caz, este una dintre cele mai vechi tradiții românești. Ea are loc după ce copilul face un an, dar dacă se petrece mai târziu, nu ne ceartă nimeni.

Obiectele alese de părinți, de prieteni și de nași sunt lucruri care trebuie să-l atragă pe micuț: bijuterii, bani, pixuri, cărți, ceasuri, parfumuri, etc, Toate astea sunt semne care cică îi influențează destinul, prevestesc norocul și viitorul profesional al piciului proaspăt tăiat la moț sau cu turta ruptă-n cap.

Oare ce-or fi ales de pe tavă  Ceaușescu, Băsescu, Viorica Dăncilă sau vestitul Râmaru? Întreb pentru-o prietenă!

Am vorbit zilele astea cu apropiații mei, diverși, de diferite vârste, culori și profesii. Toți sunt frumoși și inteligenți. Eram curioasă ce au ales ei de pe tavă.  Unii nu știu. Alții mi-au  povestit.

Andrei, fiul meu, după ce a urlat ca din gură de șarpe vreo 45 de minute în șir, pentru că nu suporta să-l atingă nașul lui, a ales banii și cheile. Am fost șocată! Totuși, să vedem ce-o să iasă până la urmă…

Dintre toate cele puse pe tavă de mama lui, Răzvan a ales un singur lucru: păpușa. Socoteală care din nou s-a potrivit, el fiind un aprig iubitor de muieri, încă de la vârste fragede, iar până acum a avut trei căsătorii legale și mai multe….ilegale! Deci, s-a nimerit.

Fratele meu a ales o prăjitură și-o păpușică Dica, din aceea mică, așa cum se găseau la librării în anii 70-80. A crescut și a pendulat între meseria de sudor și cea de bucătar. A rămas la ultima.

Tilică nu s-a lăsat nici el mai prejos și a pus gheruța pe un minicalculator, un stilou și-o păpușă. Știți ce-a devenit? Inginer. Cu ochii după femei, dar cine nu e așa? Să ridice mâna!

Costeluș a pus mâna pe mâncare, (i-a pus mă-sa o plăcintă pe tavă!) pe bani și pe bijuterii. Când s-a făcut mare, s-a îngrășat și a devenit medic.

Cătălina a ales pâinea și cartea.  Fiul ei a întins mânuțele spre o icoană, spre chei și spre o carte.

Marina s-a dat la carte și numai la carte. A ajuns avocat.

Nicușor a ales o trompețică, o verighetă și ața de cusut. N-a ajuns nimic din ce-ar fi vrut destinul cu tava lui fermecată. Are o firmă de imobiliare și a divorțat de două ori. Se zice că cel care alege verigheta va avea parte de un mariaj de excepție. Ei, uite că nu a fost așa!

Lili a pus mâna pe un parfum și pe o papiotă, dar n-a devenit nimic, n-are nicio meserie propriu-zisă. Stă acasă de ani de zile și are grijă de animalele din ogradă, de familia ei, de copii și de nepoți. Și zice că e împlinită. Păi să-o credem, nu?!

Voi știți ce-ați ales de pe tavă?

Dana Fodor Mateescu

12.06.2018