Teoretic, în România, defăimarea este considerată o infracțiune, conform Codului Penal, și poate fi sancționată cu amendă sau închisoare. În plus, persoana defăimată poate solicita despăgubiri civile în cadrul procesului penal. În conformitate cu Codul Civil, o persoană poate solicita daune morale și/sau materiale în cazul în care a fost defăimată. Mai mult de atat, există o serie de reguli și legi care reglementează utilizarea imaginilor și videoclipurilor online. De exemplu, Legea drepturilor de autor și drepturilor conexe prevede că utilizarea imaginilor sau videoclipurilor fără permisiunea proprietarului poate fi considerată o încălcare a drepturilor de autor și poate fi sancționată în conformitate cu legea.
În concluzie, dacă o persoană este defăimată online prin intermediul imaginilor sau videoclipurilor, există mai multe opțiuni legale pentru a acționa împotriva autorului defăimării. Aceste opțiuni includ depunerea unei plângeri penale, acțiunea în instanța civilă și respectarea regulilor și legilor referitoare la utilizarea imaginilor și videoclipurilor în mediul online.

Nu știu dacă există și rezultate pozitive în urma unor plângeri pe tema asta, (eu nu am încredere în justiția pământeană), dar e bine de știut ce trebuie să faci dacă te atacă vreun dement pe Facebook sau pe alte rețele de socializare.
De ce scriu asta? Pentru că mai multe prietene bune au trecut prin astfel de necazuri, cu niște persoane care le-au hărțuit și defăimat pe Facebook, Whatsapp sau Messenger. N-am să le dau numele reale, firește, ideea era că doamnele mele au suferit destul de mult de pe urma unor indivizi lipsiți de orice bun-simț, orientare, educație, cu cortexul prefrontal incomplet dezvoltat. Numai un om limitat și primitiv poate ataca și hărțui altă persoană. Și, bine-nțeles, cei care sunt bolnavi și nu-și iau tratamentul, ori au băut Jamaică peste antipsihotice.
Prietena mea, Vivi, a pățit-o cu o „damă” de pe Facebook. Cum ea este o persoană foarte cunoscută, frumoasă, sociabilă și veselă, a acceptat-o. Femeia respectivă a început s-o bombardeze cu emoticoane (peste 400 de inimioare pe zi!), cu mesaje de amor, s-o streseze cu gelozii cretine și absolut nefondate (Cine e X? O iubești? Ce e între tine și Z? De ce o lași p-aia să-ți scrie în public că te adoră? Ce părere ai despre lesbianism? Ce frumoasă ești! Știi că ai o inimoară între buze? etc).
La început, Vivi i-a trimis, la rândul ei, inimioare și i-a spus: „Te iubesc și eu!”, așa cum facem de multe ori pe rețelele de socializare (așa procedez și eu, și chiar îmi iubesc prietenele cărora le trimit astfel de mesaje, dar asta nu înseamnă că le vreau în pătucul meu).
Când Vivi i-a atras atenția civilizat, dar ferm, dama hărțuitoare s-a ofuscat și a început s-o insulte. „Narcisisto! Ipocrito! Mincinoaso!”
Vivi a blocat-o. Dar nebuna avea mai multe conturi cu nume false. Aceasă hărțuire a durat până când Vivi a făcut plângere la poliție, iar ipochimena s-a liniștit. Nu se știe însă pentru câtă vreme…
Am avut și eu o astfel de experiență. În urmă cu mai mulți ani, când eram ușor naivă și credeam în sinceritatea unora dintre prietenii de pe Facebook, nevasta unuia mi-a furat mai multe fotografii și și-a făcut cel puțin patru conturi cu numele meu. La fiecare poză postată de ea pe Facebook punea comentarii analfabete, dar cu o puternică tentă sexuală (atâta a dus-o căpuțul, n-o condamn, de unde nu e, ce să ceri?). Trimitea mesaje tâmpite oamenilor din lista mea, era de comă gagica!
M-am pomenit cu sute de cereri de prietenie de la lesbiene, bombardieri, pădurari, pescari pe Dunăre, camionagii pieptoși, unul și unul, care mai de care mai agramat și mai insistent. Poate că vă mai amintiți, cei care sunteți prieteni cu mine de ani de zile, că v-am rugat atunci s-o raportăm pe bolnăvioară, și mulți dintre voi m-ați și ajuat. Marcel Zăhărel i-a închis conturile, până la urmă, dar matracuca încă e cu pleoapa pe mine, nu se lasă până nu îi vine citația la poartă. Vorba aia: când n-are ce face, vulpea se mușcă de cur până își dă sângele.


Mimi s-a îndrăgostit total de un tip de pe Facebook. Amor mare, ce mai! S-au întâlnit (ăla e însurat, firește!), au petrecut momente agreabile împreună, până când fetei i s-a scârbit să fie vioara a doua și a pus piciorul în prag: „Ori cu mine, ori cu nevastă-ta! Nu e corect să ne folosești pe ambele ca pe chiloți!”
El s-a jignofit adânc și, lovit în orgoliul lui de bou parșiv, a început s-o hărțuiască și s-o amenințe că va face publice pozele pe care ea, naiva, i le trimisese (la cererea lui!) și discuțiile private de pe Whatsapp.
Lili a avut un șoc devastator. Un cutremur de mare magnitudine i-a zguduit ființa, lumea, sufletul. Din fata veselă pe care o cunoșteam, se transformase într-o bolnavă de friguri. Se uita în toate părțile, de teamă, se sufoca, a slăbit 7 kg. într-o lună. În cele din urmă, după ce l-a blocat peste tot, a început să-și revină. Ea a dat tot, el doar a făcut pipi… Trist, nu? Dar nu știu cine a pierdut mai mult.
Să defăimezi și să hărțuiești pe cineva cu ajutorul fotografiilor și a mesajelor trucate sau scoase din context este o formă de abuz psihologic și poate avea consecințe legale serioase. Când cineva îți distorsionează în mod intenționat imaginea și te expune publicului într-un mod denigratoriu nu este doar răutăcios, ci și infracțional.

Așa că, aveți grijă cu cine vorbiți și cui îi dați voie să intre! Sufletul vostru e o biserică, nu o budă!

Dana Fodor Mateescu- 9 mai 2023