Pe marginea lanurilor cu cereale, întâlnim macul-de-câmp. În unele locuri i se mai spune mac-iepuresc, măcuț, mac-sălbatic, mac-roșu sau păpărue.

Papaver rhoeas este o plantă cu flori din familia Papaveraceae. Este identic cu macul opiaceu. Semințele sunt utilizate în industria alimentară.

În literatura persană macul roșu este considerat floarea iubirii. Perioada infloririi: Mai-Aprilie.
Alături de specia Papaver rhoeas în flora spontană crește și se dezvoltă și Papaver dubium o specie care îi seamănă ca și aspect, dar care NU ARE VALOARE MEDICINALĂ, acesta are florile mult mai mici, iar forma capsulei este mai alungită și mai subțire.
Cu excepția petalelor întreaga plantă este TOXICĂ!
În medicină, se folosesc petalele (Flores Rhoeados, numite și paparoane). Datorită conținutului în mucilagii și a unor alcaloizi (readin, reagenin) ele au proprietatea de a calma tusea. Sub formă de ceai se folosesc în bronșită, gripă și răgușeală. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de de petale, peste care se toarnă 250 ml. de apă clocotită. Ceaiul se bea călduț, în cursul unei zile, îndulcit cu miere de albine sau neîndulcit.
Este bine ca la acest ceai să adăugați și flori de tei, frunze de pătlagină, de nalbă și cimbrișor, pentru a-i mări efectul calmant.
Petalele de mac, se mai folosesc în industria farmaceutică la obținerea morfinei un calmant pentru dureri, intră în componența a diverse ceaiuri, siropuri sau tincturi benefice în tratarea afecțiunilor aparatului respirator și a stărilor de insomnie.
Preparatele din petale de mac se administrează NUMAI CU AVIZUL MEDICULUI! Consumate în doze mari pot avea efecte halucinogene.

Sursa: Farmacist Corneliu Constantinescu-Plantele medicinale în apărarea sănătății- și wikipedia

Publicitate