Românul care a ajuns celebru pe întreg mapamondul, și care a scris pagini de istorie pentru medicina mondială, medicul Adrian Lobonțiu, a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de soția lui pe Facebook, pe 9 martie: „Cu profund regret vă anunț că soțul meu, dr. Adrian Lobonțiu a încetat fulgerător din viață duminică, în locuința noastra din S.U.A.”
Medicul va fi înmormântat la Târgu-Mureș.
Dr. Adrian Lobonțiu, pionierul chirurgiei robotice în Europa, a realizat numeroase intervenții în premieră mondială, atât în străinătate, cât și în țara noastră. Pentru profesionalismul și devotamentul său față de pacienți și de medicină a primit numeroase distincții.
De numele medicului Lobonțiu se leagă, printre altele, prima operație de chirurgie robotică din lume, cu robotul chirugical Da Vinci, realizată în Franta, precum și prima operație transorală minim invazivă, făcută la Bruxelles.
Dr. Adrian Lobonțiu a fost printre promotorii chirurgiei robotice și satelitare, dar și al chirurgiei fără incizie, domenii de avangardă, care au revoluționat medicina. El a fost mai cunoscut în străinătate decât în propria țară, așa cum ne-am obișnuit deja…
Revista Cariere a publicat un interviu cu domnia sa în urmă cu mai mult timp. Medicul Adrian Lobonțiu. Cel care și-a câștigat respectul profesioniștilor din toată lumea, mărturisea sincer: „Bazele medicale le am din România. Și sunt mândru de asta!”
„România este și va rămâne pentru totdeauna țara mea! Țară pe care o iubesc și pe care o am în suflet pentru totdeauna. Așa o văd eu. Așa o simt eu, așa o trăiesc eu.”
Însă acest om nu a fost doar un medic de excepție, despre care se va vorbi multă vreme de acum înainte, ci și un suflet nobil, sensibil și plin de compasiune pentru cei aflați în suferință. Un perfecționist, un luptător, un om de geniu, dar totuși sensibil, uman, cu dor de țară în suflet și iubire profundă pentru copiii săi.
Rămân în urma sa gesturile de mare noblețe profesională și umană, dar și cei trei copii pentru care a fost un tată extraordinar. Dumnezeu să îl odihnească!
Dana Fodor Mateescu
Surse: Revista Cariere, Magnanews

Foto: preluare Facebook