Pe vremuri, în urmă cu 20, 30 sau 40 de ani, să duci la bun sfârșit o facultate nu era așa de ușor. Trebuia să înveți, să știi de ce ai ales calea aceea, să vii la școală, să fii serios și să-ți dai examenele și surpriză! chiar să le iei. Studenții veniți din provincie duceau o viață veselă, dar destul de grea în cămine, și știu ce vorbesc când afirm asta, pentru că am avut mulți colegi care s-au chinuit astfel. Noroc cu tinerețea lor și ajutorul părinților care le mai îndulceau traiul.

Urma licența, pentru care se muncea cu adevărat! Erau zile petrecute în biblioteci, ore de documentare, căutări, nopți pierdute, cu caietele și cărțile pe picioare, nu prin crâșme sau la petreceri (erau și din astea, nu fac pe baba moralistă, dar nu în fiecare săptămână!).

După licență, îți căutai un loc de muncă, dacă nu cumva deja aveai din timpul facultății, apoi, cine se simțea în stare, urma și cursurile pentru master, apoi pentru studiile doctorale.

Pentru doctorat știți câte acte sunt necesare? În primul rând, e nevoie de Diploma de bacalaureat (dacă se poate chiar adevărată, nu falsificată), Diploma de învăţământ superior (licenţă) şi foaia
matricolă (la fel, autentice!), Diploma de master/studii aprofundate şi foaia
matricolă, un memoriu de activitate ştiinţifică, lista cu titlurile lucrărilor ştiinţifice publicate (de tine, nu de altul!), propunerea unei teme (în scris) în concordanţă cu domeniul conducătorului de doctorat, cu justificarea importanţei acesteia. Și-or mai fi necesare și altele, dar acestea de sus, sunt de bază. Oamenii cinstiți muncesc ani de zile pentru un doctorat, însă, la noi, în România sunt destule nulități care se conduc după principiul: „lasă, bre, că merge și-așa” și, cu bani, își cumpără orice, nu numai diplome false. Impostorii. E o întreagă rețea de falsificatori, de indivizi care acceptă plagiatul, furtul, minciuna, diploma falsă, indivizi care închid ochii și întind mâna după șpaga-tăcerii. Ei se protejează și se ascund reciproc.

Revenind la mediatizatul caz al lui Laurențiu Barangă, un strungar care și-a dat bacalaureatul la 32 de ani, și-a falsificat diploma, apoi a ajuns un înalt funcționar de stat (https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/cine-laurentiu-baraga-valceanul-acuzat-si-a-falsificat-diploma-bacalaureat-ajuns-strungar-inalt-functionar-stat-1_5f81c4635163ec4271bfc3fd/index.html) am senzația că privesc un film prost, de categoria a paișpea.

Mă întreb cum a reușit persoana să păcălească atâția oameni?

Conform Mediafax, „Laurențiu Barangă, fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), acuzat de înșelăciune, după ce și-ar fi falsificat diplome pentru a ocupa funcții publice, a fost arestat la domiciliu. Laurențiu Baranga a fost reținut, sâmbătă, pentru 24 de ore la capătul unor audieri care au ținut ore în șir la locuința sa din Râmnicu Vâlcea. El a demisionat joi, iar demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice. „Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, au spus reprezentanții Poliției Române. Polițiștii precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată, respectiv Laurențiu Barangă, a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt. Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză. Laurențiu Barangă a fost numit în funcția de președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în 4 septembrie.”

Mai sunt și alții care ar putea fi găsiți „pozitiv” la testul Diploma. De Cumpănașu nu se mai știe nimic. Parcă și el trebuia să restituie câte ceva de pe urma funcțiilor ocupate cu diplome făcute la xerox, așa scria presa. Dar de medicul de la spitalul județean Ilfov (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/noi-detalii-revoltatoare-despre-falsul-medic-de-la-spitalul-judetean-ilfov-1081135) sau polițistul care era șeful coloanei oficiale și n-avea nici măcar permis de conducere? Cine mai zice ceva? Nimeni.

Barangă! Ce nume răsunător! Îmi amintește de Aurel Baranga, dramaturgul care mi-a rămas în memorie și-n suflet pentru piesa „Sfântul Mitică Blajinul”. Slavă cerului că n-are nicio legătură cu…personajul din ziua de azi. Dar piesa lui, „Sfântul Mitică Blajinul”, satira- care vizează carierismul, lichelismul și impostura unori oameni cu „funcții de răspundere”, care fac din poziția lor un mijloc de parvenire, – e încă actuală.

Foto: Octav Ganea Laurențiu Barangă, escortat sâmbătă seara de polițiști la ieșirea din sediul IGPR. Duminică acesta a fost arestat la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. FOTO: OCTAV GANEA / Inquam Photos

Dana Fodor Mateescu