La începutul anilor 70, un arhitect român, Teodor Rill, aşternea pe hârtie planurile unor blocuri de locuinţe cu 10 etaje. Ele au fost ridicate într-o zonă liniştită şi verde a Bucureștiului, cu multe vile. Văzute de sus, însă, cele trei construcţii, situate pe strada Aviator Popişteanu, seamănă cu simbolul nazist: zvastica.

„Eu stau aici de 20 de ani şi n-am ştiut ce formă are blocul meu”

Arhitectul Nicolae Ghinea, autor al mai multor lucrări de specialitate, spune că este posibil ca Teodor Rill, colegul său, să nu fi premeditat acest lucru în momentul în care s-a aflat cu planşeta în faţă, ci să fi luat în calcul doar elementele de rezistenţă ale viitoarei clădiri. „Nu au legătură cu zvastica, dar așa este. Văzute de sus, blocurile au această formă. E foarte rezistentă.”

Într-adevăr, la cutremurul din 1977, toate aceste blocuri-zvastică au suferit avarii minime, cu toate că la ultimul etaj balansul a fost de peste 6 metri. Clădirile făceau parte dintr-un şir care trebuia să meargă până în bd. Expoziţiei. Se pare că lucrările s-au întrerupt din cauză că ar fi trebuit demolată vila unui influent personaj, la vremea respectivă, un avocat.

Arhitectul Teodor Rill era deosebit de talentat şi apreciat de toţi colegii lui. Din păcate, acesta a avut un sfârşit tragic: se pare că s-ar fi sinucis înainte de 1990.

MF3-1119
Arh. Nicolae Ghinea: „Nu cred că au fost proiectate în mod intenţionat în formă de zvastică. E vorba de rezistența la cutremure.”

„Eu stau aici de 20 de ani şi n-am ştiut ce formă are blocul meu. E foarte interesant. Sinceră să fiu, nu mă deranjează acest lucru. Sunt sigură că e pentru siguranţa zidurilor, a spus una dintre locatare.

600.000 de dolari pentru modificarea bazei Americane de la San Diego

În urmă cu ceva timp, utilizatorii Google Maps au putut constata cu uimire că privită din satelit, amprenta clădirii bazei Americane de la San Diego (Sudul Californiei) este în formă de zvastică. Ajuns în presă, subiectul a fost imediat luat în vizor de “Grupul Împotriva Antisemitismului”, care a cerut guvernului şi armatei americane să modifice conturul construcţiei. Autorităţile au fost de acord, iar Angelic Dolan, purtătorul de cuvânt al US Navy a spus că au fost alocate peste 600.000 de dolari pentru modificarea arhitecturii bazei, considerând că un asemenea simbol nu este potrivit pentru un obiectiv militar. Acesta a fost ridicat între 1967 – 1970, iar oficialii au explicat că nu a fost vorba de vreo intenţie în realizarea proiectului.

Dana Fodor Mateescu -2006-