Vreți să facem împreună dulceață de cireșe? Avem nevoie de o farfurie adâncă, plină de cireșe, (fără sâmburi, normal), 1 kg. de zahăr, 1 baton de vanilie și zeama de la o jumătate de lămâie. Acum, depinde de cantitate. Dacă aveți un kilogram de cireșe sau mai multe, puneți mai mult zahăr.

Bine, eu am deraiat nițel și am făcut-o din cireșe sălbatice. Roșii. Astea sunt mult mai mici decât cele obișnuite, foarte dulci, cu au o aromă de smochină, și un gust deosebit. E destul de greu să le cureți, boabă cu boabă, te apucă pandaliile, te simți pedepsită, te doare spatele, gâtul, începi s-o înțelegi pe Cenușăreasa, dar la final, rezultatul e uluitor. 104559487_3608811015815270_5630046222844841659_n

Prima dată le spălați bine, apoi le scoateți sâmburii. Puneți-le, apoi, într-o tigaie măricică sau un wok, la foc mic: un rând de cireșe, un rând de zahăr, un rând de cireșe, un rând de zahăr. Amestecați din când în când, ușor, ca să nu se prindă de fund, și luați spuma când încep cireșelele să se agite și să bolborosească.

Când compoziția s-a legat (adică are, așa, o consistență, cât de cât), dați cratița la o parte timp de zece minute (eu am uitat s-o dau de data asta!) și adăugați zeama de lămâie și vanilia.

Puneți din nou dulceața la fiert, până când zeama e bine de tot legată. Luați cratița de pe foc și așteptați să se răcească (nu foarte mult!), apoi turnați-o în borcane. 104410711_3608828655813506_1716082789076540504_n

Spor la lucru și succes!

DFM

Sursa: Sanda Marin- Cartea de bucate- editura Humanitas