Unii prietenii de-ai mei mi-au mărturisit că pe la trei-patru ani dormeau cu jucăriile lor: cățeluși din pluș, pisicuțe, ursuleți, văcuțe, oițe sau păpuși. Unii sugeau suzeta, alții degetul mare de la mânuță. Mbun!
Să vă povestesc:
Draga de Iulia a făcut nani-pui cu un mieluț căruia i-a ros urechile până la sârmă. Îl iubea nespus. Mihaela dormea cu un camion din fier, care-i făcea numai răni pe fețișoară. Atâta le trebuia părinților dacă încercau să i-l ia! Urla Mihaela, de se auzea până-n cartierul vecin! A ronțăit capota camionului, până a ajuns la tablă și, pe la șapte ani, i l-a dat fratelui ei mai mic, care l-a făcut zob.
Ameluța dormea noaptea cu un telefon de jucărie din ăla din anii 70-80, cu disc. Uneori, ăsta suna, și-i înnebunea pe toți.
Sorinel avea un ursuleț cu un ochi lipsă, nu se despărțea de el, iar Cristi dormea cu un pantof de-al mamei lui. „ Era din lac, roșu, avea tocul pătrat, gen anii 70…Făcusem o obsesie pentru pantoful ăla. Hahaha! Mama nu-i purtase decât de câteva ori, că o strângeau…”
Cosminel își rodea unghiile până adormea, Carmen ținea în brațe o rață din cauciuc (care piuia când o strângea) iar Nicușor îmbrățișa cu patimă un iepuraș roz, cam belaliu și extrem de clăpăug.
Soțul meu dormea c-un ursuleț, (pe la doi-trei anișori), iar când s-a făcut de opt-nouă, c-o bicicletă Pegas, nou-nouță! Cu toate că ai lui s-au împotrivit (Mama: Răzvănel, ești nebun? Să chem doctorul? Tata: Bă, dacă scot acum cureaua la tineee uiți cum te cheamă! Fratele: Eu refuz să dorm în aceeași casă cu o..bicicletă!!!), soțul meu și-a văzut de…treaba lui și nu s-a lăsat intimidat. Rece ca gheața, dar era bicicleta lui! Gata!
Eu? Dormeam cu mama. Apoi, când s-a născut cheliosul de frate-miu, acea ființă urlătoare, ciudată și de neînțeles pentru mine, m-am „cazat” într-un pătuț separat, ruptă de ei, singurică, înfrigurată și tristă.
-Ești mare, de-acum, Danieluța!, zicea mama, dar nici ea nu credea ce zice.
Mă încruntam cumplit spre ea, o priveam dușmănos și-mi opream plânsul în gât (acolo mi-l opresc și azi când dă să iasă afară!)
Ca să mă încălzesc (patul mi se părea înghețat, chiar ud!) am luat în brațe o păpușă veche (Oana, blondă) mare, urâțică, operată, ucisă, cu găurele în piept, mâzgălită cu pixul (de mine) și fără aparatul ăla care zicea: „Ma-maaa”, aflat, de obicei, în spate.
Capul era hidos. I-l rupsesem când aveam trei ani și-l aruncasem pe fereastră. Voiam să-i fac un transplant și să-i pun o căpățână de urs. Nu mi-a reușit.
Niște țigănuși au jucat fotbal cu capul păpușii, iar tata a fost nevoit să alerge după ei, să-l ridice din noroi și să mi-l aducă, pentru că plângeam sfâșâietor după el. Părul Oanei era încâlcit și topit pe alocuri (furasem un chibrit și i-am dat foc). Căpățâna a fost pusă la loc, de tata, legată cu niște sârmă de cupru, dar nu mai era așa de țeapănă ca-n fabricație, și-i flencănea, când în dreapta, când în stânga. Cu toate astea, o iubeam ca pe-o soră, biata de ea!
Cu Oana dormeam. Nu mă întrebați de ce aveam semne a doua zi dimineața pe frunte și pe față! Plus că era rece, și dârdâiam de mă găsea bâțul, lipită de ea. Dar aveam o prietenă.
Voi cu cine dormeați când erați mici? Vă amintiți?
Dana Fodor Mateescu, foto internet.
O bucata de catifea!
Aaaaaaaaaaaaaaaa! Ce frumooos! 🙂 Catifeleanu.
Mi-a plăcut precizarea explicită pe care ai simțit nevoia să o faci. Când avea 2-3 anișori, soțul meu…. 🙂
Ca să răspund la întrebare, eu nu am avut păpuși cu care să dorm (de fapt nu aș fi avut nevoie, precizarea mea 🙂 ), dar am crescut lângă un frate mai mare. Când n-am mai fost de vârsta bebeloșeniei, am împărțit patul cu fratele meu. Era firesc și frumos pe atunci. Azi mi se pare imposibil de imaginat să mai doarmă lângă mine un alt bărbat, indiferent de gradul de rudenie. 🙂
Ahahaha! Pai da! 🙂 Adevarul e ca si eu dormeam cu fratele meu cand eram in liceu, dar el e mai mic cu 7 ani. Mama ce ne mai bateam! Ahahahah! Apoi il gadilam pana lesina, trebuia sa-l ud cu apa rece dupa…Hihihi!
La dormit nu făceam mofturi (o calitate de care mă bucur şi acum când practic dorm oricum, oriunde şi mai ales oricât) deci nu am făcut o pasiune pentru un ceva cu care să dorm, dar nu adormeam fără să-mi fac incanţii. Eu, mie. Aveam program de „găi, găi, găi” vreo 15-20 de minute înainte de orice pui de somn. Şi dacă mă legăna, şi dacă mă abandona pe undeva, nu conta, eu numai aşa adormeam. Nu au descoperit nici cercetătorii britanici ce simboluri se ascund în spatele acelui găi, găi, nu ştiu nici eu să explic, dar sigur era ceva foarte deştept.
incantaţii – scuzee!
Găi, găi! 🙂