Nu toată lumea se bucură de sărbători. Pe lângă cei care trebuie, prin natura meseriei, să muncească în nopțile de Crăciun și Revelion, există o categorie aparte de oameni triști: amanții.

Să stai lângă cineva, pe care nu-l iubești, ci doar îl suporți pentru că ai o casă și niște copii, e îngrozitor. Gândul că în minivacanțele de Paște, Crăciun ori Revelion relația extraconjugală, bine ascunsă, va trebui să ia o pauză, le dă unor amanți fiori și stări de depresie accentuată.
Și peste an, în weekend-uri, au fost mai mult despărțiți: el cu soția și copiii la munte, ea cu familia ei acasă sau la greci. Si unul și celălalt, în duminicile fără iubire, au ars de nerăbdare să vină ziua de luni, deși partenerii lor de viață nu prea înțelegeau acest zel. De sărbători ruptura e mare, iar despărțirea devine o adevărată piatră de încercare pentru amanți.

Un procent semnificativ dintre cei care aleg să-şi încheie socotelile cu viaţa de sărbători este reprezentat de aceia care suferă decepţii sentimentale. Statisticile au arătat că „damele” sunt mult mai predispuse la a săvârşi acte necugetate în anotimpul rece. Dar nici domnii nu se dau în lături de la defenestrare sau spânzurare, când focul de la inimă topește dorința de a mai trăi lângă femeia iubită.
Dacă în viaţa unui cuplu intervine o a treia persoană, e clar, toată lumea are de suferit, chiar și atunci când cei implicați încearcă să ascundă totul. Soţia „tradusă” se isterizează pentru că nu poate capta atenţia bărbatului în niciun chip. Soţul suferă după amantă, care, la rândul ei, îşi rupe părul din cap, că e singură şi părăsită, taman în noaptea dintre ani. Dacă există și copii la mijloc e și mai complicat.

A cincea roată la căruță…

Medicii de pe Ambulanță spun că în nopțile de Crăciun sau de Revelion se înregistrează cele mai multe tentative de suicid. De multe ori, ei reușesc să-i readucă la viață pe sinucigași, dar au exitat și cazuri când acest lucru nu s-a mai putut.

Motivele sinucigașilor? Cam aceleași: „Sunt singură de sărbători….”, „M-a părăsit de Crăciun…” sau „Iubita mea face Revelionul cu soțul…”

Ani are 38 de ani, e consilier la o firmă importatoare de produse medicamentoase și „a cincea roată la căruţă” de când se ştie ea. Încă de pe băncile facultății era mereu „cealaltă”, „amanta” iubitului ei, care, evident, avea altă prietenă. Zilele în care făceau dragoste erau miercuri şi vineri, când una dintre ele avea cursuri şi stătea până târziu. Pe canapeaua sordidă din căminul studenţesc, udată din greu cu vin de ţară şi bere la litru, Ani şi-a trăit amorul, ca pe o moarte dulce. De sărbători, băiatul îi zicea că pleacă la munte cu iubita lui adevărată, față de care avea oarece obligații. Parcă o lovea cu măciuca în dinţi. „Atunci m-am sinucis prima dată, mărturisește femeia. Era de Crăciun și i-am distrus pe părinții mei, de atunci nu mai sunt oameni… M-am închis în camera mea, celelalte fete plecaseră toate pe la iubiţii lor sau acasă. Am înghițit două tuburi de Diazepam, cu votcă. Bineînţeles că am scris şi o scrisoare de adio. Mi-am pus la casetofon și niște colinde care mă făceau să plâng în hohote. În 20 de minute nu-mi mai simţeam picioarele. De teamă, am sunat la Salvare. Și … mi s-a tăiat filmul. Când m-am trezit eram intubată, la Urgență. Afară ningea lin și dintr-odată am vrut să trăiesc.” Fata şi-a revenit după câtva timp, dar niciodată de atunci nu a avut o relaţie stabilă. A mai încercat să-și ia viața de patru ori și, de fiecare dată a scăpat, la limită.

Gena care înșeală

Există psihologi (caută pe net, dacă nu crezi!) care consideră că profesiunile predilecte pentru amante sunt cele de: asistente medicale, secretare, vânzătoare și, uneori, profesoare de limba și literatura română. În cazul bărbaţilor, instalatorii, şoferii, pompierii, managerii de orice fel şi bucătarii sunt cei mai pătimaşi şi râvniţi amanţi.

Moda deţinerii a uneia sau a mai multor gagici, după lărgimea buzunarului şi necesităţile erotice ale respectivului, se află într-o continuă expansiune şi la noi. Nu toţi, însă, ne putem înșela iubita sau iubitul. Există o anumită predispoziţie pentru asta, „o genă specială”. În anumite conjuncturi „boala” este contagioasă, prin puterea exemplului. 

Dana Fodor și Răzvan Mateescu- 2003